Film: Better brain health – we are what we eat

Blog, VideotheekLeave a Comment

https://youtu.be/TLpbfOJ4bJU

Over Down to Earth

Chocolade vermindert stress. Vis stimuleert de hersenen. Is er enige waarheid in dergelijke populaire overtuigingen? De bevindingen van onderzoekers over de hele wereld zeggen ja: het lijkt erop dat we echt zijn wat we eten.

Uit een onderzoek in een Britse gevangenis bleek dat gedetineerden die vitaminesupplementen slikten, minder geneigd waren tot gewelddadig gedrag. En in Duitsland heeft een psycholoog aan de Universiteit van Lübeck aangetoond dat sociaal gedrag wordt beïnvloed door de ingrediënten die bij het ontbijt worden gegeten.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in de hersenen als we honing in plaats van jam, en vis in plaats van worst kiezen? Wetenschappers over de hele wereld proberen daar achter te komen.

Neurovoeding is de naam van een interdisciplinair onderzoeksgebied dat de invloed van voeding op de gezondheid van de hersenen onderzoekt.

Experimenten met ratten en vliegen bieden een nieuw inzicht in de effecten van onze eetgewoonten. Wanneer laboratoriumratten een dieet van junk food krijgen voorgeschoteld, is het resultaat niet alleen zwaarlijvigheid. Het menu heeft ook een directe invloed op hun geheugenprestaties.

De rol van de darmflora is al enige tijd bekend, maar wetenschappers ontdekken momenteel andere verbanden. Zogenaamd “hersenvoedsel” bijvoorbeeld: Het mediterrane dieet op basis van groenten en vis zou de beste voeding leveren voor de kleine grijze cellen. Omega-3 vetzuren, die bijvoorbeeld in vis voorkomen, beschermen de zenuwcellen en zijn onontbeerlijk voor de ontwikkeling van de hersenen – want de hersenen zijn ook wat ze eten!


Misschien ook leuk om te kijken:

Down to Earth
First we Eat

Onze videotheek wordt aangevuld


De films die we delen, omvatten niet altijd of niet per se, de visie die wij persoonlijk aanhangen. We vinden het belangrijk om verschillende invalshoeken te delen, zodat je je eigen waarheid kunt vormen.


Op de hoogte blijven van wat we plaatsen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *