Een heerlijk, eenvoudig recept met witlof, spekjes, kastanjechampignons, prei, mosterd en kaas.

Witlofschotel
Een eenvoudig, maar heerlijk recept.
Ingredieënten
- 6-8 stronken witlof
- 8 grote aardappels
- 1 hele prei
- 250 gram kastagnechampignons
- 200 gram spekjes
- 200 gram geraspte kaas
- 2 el mosterd
- 1/2 tl mineraalzout
- 1/4 tl cayennepeper
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 175 graden.
En smeer de ovenschaal in met wat vet. -
Zet een pan met water op.
Was de aardappel en snijd ze in vieren.
Als het water kookt doe je de aardappels in de pan.
Voeg het zout toe. -
Snijd de spekjes in dunne reepjes/stukjes.
Bak ze op middelhoog vuur lekker knapperig. -
Snijd de prei in smalle schijfjes.
Als de spekjes voor 3/4 klaar zijn, voeg je de prei toe. -
Snijd de champignons in grove stukken.
Voeg deze bij de spekjes en de prei. -
Snijd de witlof in vieren en haal het hart eruit.
Snijd het vervolgens nog 1 of 2 keer kleiner.
Blancheer de witlof door ze in een pan kort te koken, of ze te overgieten met gekookt water en dit 10 minuten te laten staan. -
Als de aardappels klaar zijn, kun je het overtollige water afgieten en de aardappels pureren.
Voeg de mosterd en cayenne peper toe. En desgewenst nog wat boter. -
Meng de aardappelpuree met het spek-prei-champignon mengsel en verdeel het over de ovenschaal.
Voeg de witlof toe en zorg dat alles goed verdeeld is. -
Verdeel de geraspte kaas over de schaal en plaats de schaal in de oven tot de kaas goudbruin is. Dit is 20-30 minuten.