De basis is veganistisch, maar dit recept is makkelijk aan te vullen met gebakken spekjes, rookworst of brood met katenspek.

Erwtensoep (vegan)
(Voor)Bereidingstijd 15 minuten
Kook-/Wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Ingredieënten
- 400 gram spliterwten
- 1,5 liter bouillon
- 1 knolselderij
- 1 prei
- 2 grote winterpenen
- 2 uien
- 1 teenje knoflook
- 2 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- 2 blaadjes laurier
- peper en zout naar smaak
Instructies
-
Was de spliterwten en kook ze 25 minuten in de groentebouillon.
-
Was ondertussen de overige groenten en snijd deze in kleine stukjes.
-
Voeg de groenten toe aan de spliterwten en bouillon en voeg ook de kruiden en laurierblaadjes toe.
-
Laat het geheel koken tot de groenten goed gaar en zacht zijn.
-
Zet de staafmixer in de soep en pureer zo glad of grof als je zelf lekker vindt.
-
Voeg tenslotte peper en zeezout naar smaak toe.
Serveertips
-
Speltbaquette en kruidenboter.
-
Lichtgeroosterd zuurdesembrood met geitenkaas en walnoten.
-
Roggebrood met katenspek.