Luxe cake met stoofperen en cranberries

ReceptenLeave a Comment

Cake stoofpeer cranberries

Luxe, glutenvrije cake met vruchten en een kerstachtig tintje. Smeuïg, rijkelijk gevuld en te variëren met wat je in huis hebt. In enkele stappen en een beetje geduld heb je een heerlijke cake.

Unieke cake met stoofperen en cranberries (Kerst)

Heerlijke glutenvrije cake met vruchten en een kerstachtig tintje. Smeuïg, rijk gevuld en te variëren met wat je in huis hebt. In enkele stappen en een beetje geduld heb je een luxe cake.

Dieet Gebak
Keuken Glutenvrij
(Voor)Bereidingstijd 10 minuten
Kook-/Wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 16 stukken

Ingredieënten

  • 375 gr amandelmeel
  • 1 st citroen
  • 8 st eieren
  • 1 tl vanillepoeder
  • 2 tl kaneelpoeder Ceylon
  • 1 tl gemberpoeder
  • 20 druppels stevia natuurlijke
  • 150 gr kokosbloesemsuiker
  • 2 el ahornsiroop graad C
  • 3 el rozijnen
  • 150 gr cranberries vers
  • 6 st stoofpeertjes die al gekookt zijn
  • 1 dl stoofperensap
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat ook wel baking soda of zuiveringszout genoemd
  • 1 tl gelatine

Instructies

  1. Deze cake is eenvoudig voor te bereiden, mits je al stoofperen hebt klaar gemaakt. Het amandelmeel met eieren en zoet lijkt het net een cake van amandelspijs en hier en daar nog meer verwennerij. De cake is zacht maar wel stevig en niet droog.

  2. Verwarm de oven op 150graden. Laat de rozijnen wellen, met de gelatine in een glas stoofperensap (of gebruik rum als verrassing,+/- 2el). Verwijder het klokkenhuis van de stoofperen en snij ook het steeltje af. Ik heb blokjes 1,5 bij 1,5cm gemaakt. Dit luistert niet zo nauw.

  3. In de beslagkom doe je het amandelmeel, suiker, stevia, en de kruidenpoeders. Rasp dan de citroen hierboven en zet de foodprocessor aan. Voeg dan de eieren een voor een toe, het citroensap, ahornsiroop en stoofperensap. Wanneer het beslag mooi glad is, voeg dan de rozijnen met gelatine, cranberries en stoofperen toe. En tot slot de baking soda(zuiveringszout). Dit zorg voor meer luchtigheid en een heerlijke korst.

  4. Giet het mengsel in een ingevette springvorm van 24 a 28 cm doorsnede.
    En laat de cake na het bakken eerst even afkoelen voordat je de springvorm losmaakt. 

  5. Check na 40min de cake, wanneer de bovenkant al (erg) donker is zet de cake dan op een lagere positie, wrijf de bovenkant met water in of doe er een aluminiumfolie over.

  6. Elke oven is anders dus controleer met een satestokje of het midden van de cake ook gaar is. Dit zie je wanneer er geen deeg achterblijft op het stokje en wanneer het stokje warm/heet aanvoelt.

  7. Ik had stoofperen over dus ik heb 2kg gekookt en die verwerkt in verschillende gerechten. Ik heb geen wijn gebruikt wel water, citroenschil, kruidnagel, vanillesuiker en kaneelstokjes.

  8. In plaats van stoofperen kun je ook 3 grote appels gebruiken. Gaar deze dan wel zo'n 8 min op midden hoog vuur zodat ze een bruinlaagje krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling