Chia zaad, waarom is het (on)gezond?

Blog, Nutriënten, voedingswaarde en voedingsmiddelenLeave a Comment

Chiazaad staat bekend om de hoge hoeveelheid vetten, eiwitten en vezels.

Met name het omega-3 vetzuur Alfa-linoleenzuur (ALA) is goed vertegenwoordigd in dit kleine zaadje.

Maar ook als je ijzer, fosfor, magnesium, vitamine B3, calcium, kalium, zink en koper binnen wilt krijgen.

Chiazaad wordt in verband gebracht met een goede invloed op je hersenen en bloed.*

* Volgens de Codex Alimentarius, mogen we helaas niet precies vertellen waarom voeding en supplementen goed voor je zijn, omdat we deze producten ook verkopen. Dus alsjeblieft, doe je eigen onderzoek 🙂

Waarom moet je opletten met chiazaad?

Waarschuwing bij gevoelige darmen
Door de hoge hoeveelheid oplosbare vezels, kan chiazaad voor een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid zorgen.
Advies: drink meer! Dan worden de vezels beter opgenomen en onttrekken ze geen vocht uit je lijf (darmen).

Daarnaast hebben alle zaden en noten een vliesje ter bescherming om zich heen. Dit vliesje is lastig af te breken voor ons lichaam. Wanneer je gevoelige darmen hebt, kun je daar bovenstaande klachten van krijgen.
Advies: week de chiazaden 2-24 uur.

Waarschuwing bij medicijnen
Wanneer je bloedverdunners, vochtafdrijvende of bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt, kun je beter niet te veel gebruiken. Of overleg even met je (natuur)arts.

-> Als je ze omdraait, kun je deze ‘waarschuwingen’ natuurlijk ook gebruiken vóór je gezondheid.
Stel je voor dat je voeding gebruikt, in plaats van medicijnen om je gezondheid te verbeteren … 😉

Hoe gebruik je chiazaad

Chiazaad absorbeert 10 tot 12 keer zijn eigen gewicht aan vocht. Het wordt dan een soort pudding of gel. Hierdoor kun je het heel goed gebruiken om te binden en/of te verdikken. Bijvoorbeeld als je een recept zonder gluten of zonder ei wilt maken.


Nutriënten in chiazaad

Voedingswaarde chiazaad

Energie1825 Kj (443 kcal)
Eiwit16,5 gr
Koolhydraten7,7 gr
Vet totaal30,7 gr
Voedingsvezel totaal34,4 gr
Voedingswaarde chiazaad per 100gr, volgens NEVO

Vitamines en mineralen in chiazaad

 Vitamines vetoplosbaar  
Vitamine D totaalµg0.0
25-hydroxy-vitamine Dµg0.0
Cholecalciferol – vit D3µg0.0
Vitamine E totaalmg0.5
Alfa-tocoferolmg0.5
 Vitamines wateroplosbaar  
Vitamine B1mg0.62
Vitamine B2mg0.17
Vitamine B12µg0.00
Nicotinezuurmg9.0
Folaat equivalentenµg49.0
Folaatµg49.0
Foliumzuurµg0.0
Vitamine Cmg2
Mineralen en spoorelementen
Natriummg16
Kaliummg407
Calciummg631
Fosformg860
Magnesiummg335
IJzermg7,7
Kopermg0,92
Seleniumµg55
Zinkmg4,58
Vitamines, mineralen en spoorelementen in chiazaad, per 100gr, volgens NEVO

Vetten in chiazaad

 Vetten  
Vet totaalg30.7
Som van de vetzureng29.4
Vetzuren totaal verzadigdg3.3
Vetzuren totaal transg0.1
Vetzuren enkelv onverz cisg2.3
Vetzuren meerv onverzg23.7
Vetzuren n-3 meerv onverz cisg17.8
Vetzuren n-6 meerv onverz cisg5.8
C18:2 n-6 cis (linolzuur)g5.83
C18:3 n-3 cis (ALA)g17.80
Cholesterolmg0.0
 Verzadigde vetzuren  
C14:0g0.03
C15:0g0.03
C16:0g2.18
C17:0g0.06
C18:0g0.91
C20:0g0.09
C22:0g0.03
 Enkelvoudig onverzadigde vetzuren  
C14:1 cis totaalg0.03
C16:1 cis totaalg0.03
C18:1 cis totaalg2.21
C20:1 cis totaalg0.06
 Meervoudig onverzadigde vetzuren  
C18:2 n-6 cis (linolzuur)g5.83
C18:3 n-3 cis (ALA)g17.80
Vetten in chiazaad per 100gr, volgens NEVO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *