Chiazaad staat bekend om de hoge hoeveelheid vetten, eiwitten en vezels.
Met name het omega-3 vetzuur Alfa-linoleenzuur (ALA) is goed vertegenwoordigd in dit kleine zaadje.
Maar ook als je ijzer, fosfor, magnesium, vitamine B3, calcium, kalium, zink en koper binnen wilt krijgen.
Chiazaad wordt in verband gebracht met een goede invloed op je hersenen en bloed.*
* Volgens de Codex Alimentarius, mogen we helaas niet precies vertellen waarom voeding en supplementen goed voor je zijn, omdat we deze producten ook verkopen. Dus alsjeblieft, doe je eigen onderzoek 🙂
Waarom moet je opletten met chiazaad?
Waarschuwing bij gevoelige darmen
Door de hoge hoeveelheid oplosbare vezels, kan chiazaad voor een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid zorgen.
Advies: drink meer! Dan worden de vezels beter opgenomen en onttrekken ze geen vocht uit je lijf (darmen).
Daarnaast hebben alle zaden en noten een vliesje ter bescherming om zich heen. Dit vliesje is lastig af te breken voor ons lichaam. Wanneer je gevoelige darmen hebt, kun je daar bovenstaande klachten van krijgen.
Advies: week de chiazaden 2-24 uur.
Waarschuwing bij medicijnen
Wanneer je bloedverdunners, vochtafdrijvende of bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt, kun je beter niet te veel gebruiken. Of overleg even met je (natuur)arts.
-> Als je ze omdraait, kun je deze ‘waarschuwingen’ natuurlijk ook gebruiken vóór je gezondheid.
Stel je voor dat je voeding gebruikt, in plaats van medicijnen om je gezondheid te verbeteren … 😉
Hoe gebruik je chiazaad
Chiazaad absorbeert 10 tot 12 keer zijn eigen gewicht aan vocht. Het wordt dan een soort pudding of gel. Hierdoor kun je het heel goed gebruiken om te binden en/of te verdikken. Bijvoorbeeld als je een recept zonder gluten of zonder ei wilt maken.
Nutriënten in chiazaad
Voedingswaarde chiazaad
Energie | 1825 Kj (443 kcal) |
Eiwit | 16,5 gr |
Koolhydraten | 7,7 gr |
Vet totaal | 30,7 gr |
Voedingsvezel totaal | 34,4 gr |
Vitamines en mineralen in chiazaad
Vitamines vetoplosbaar | ||
Vitamine D totaal | µg | 0.0 |
25-hydroxy-vitamine D | µg | 0.0 |
Cholecalciferol – vit D3 | µg | 0.0 |
Vitamine E totaal | mg | 0.5 |
Alfa-tocoferol | mg | 0.5 |
Vitamines wateroplosbaar | ||
Vitamine B1 | mg | 0.62 |
Vitamine B2 | mg | 0.17 |
Vitamine B12 | µg | 0.00 |
Nicotinezuur | mg | 9.0 |
Folaat equivalenten | µg | 49.0 |
Folaat | µg | 49.0 |
Foliumzuur | µg | 0.0 |
Vitamine C | mg | 2 |
Mineralen en spoorelementen | ||
Natrium | mg | 16 |
Kalium | mg | 407 |
Calcium | mg | 631 |
Fosfor | mg | 860 |
Magnesium | mg | 335 |
IJzer | mg | 7,7 |
Koper | mg | 0,92 |
Selenium | µg | 55 |
Zink | mg | 4,58 |
Vetten in chiazaad
Vetten | ||
Vet totaal | g | 30.7 |
Som van de vetzuren | g | 29.4 |
Vetzuren totaal verzadigd | g | 3.3 |
Vetzuren totaal trans | g | 0.1 |
Vetzuren enkelv onverz cis | g | 2.3 |
Vetzuren meerv onverz | g | 23.7 |
Vetzuren n-3 meerv onverz cis | g | 17.8 |
Vetzuren n-6 meerv onverz cis | g | 5.8 |
C18:2 n-6 cis (linolzuur) | g | 5.83 |
C18:3 n-3 cis (ALA) | g | 17.80 |
Cholesterol | mg | 0.0 |
Verzadigde vetzuren | ||
C14:0 | g | 0.03 |
C15:0 | g | 0.03 |
C16:0 | g | 2.18 |
C17:0 | g | 0.06 |
C18:0 | g | 0.91 |
C20:0 | g | 0.09 |
C22:0 | g | 0.03 |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | ||
C14:1 cis totaal | g | 0.03 |
C16:1 cis totaal | g | 0.03 |
C18:1 cis totaal | g | 2.21 |
C20:1 cis totaal | g | 0.06 |
Meervoudig onverzadigde vetzuren | ||
C18:2 n-6 cis (linolzuur) | g | 5.83 |
C18:3 n-3 cis (ALA) | g | 17.80 |