Even voorstellen: Saanenhof

Even voorstellenLeave a Comment

Saanenhof

Één van onze regionale leveranciers is Saanenhof. Sinds 1980 heeft de familie Wanders een geitenboerderij, waar ook de rauwe melk tot kaas verwerkt wordt. Vanaf 1984 wordt er op biologische wijze en vanaf 1997 op biologisch-dynamische wijze gewerkt. Saanenhof is een echt familiebedrijf waar de kinderen het bedrijf voortzetten.

DE GEITEN
Het ras van onze geiten is Saanen. Vandaar dat onze boerderij ‘Saanenhof’
heet. De melkgeiten staan in een potstal, waar ze dagelijks vers stro krijgen
om in te liggen. Ongeveer 5 keer per jaar wordt de stal uitgemest, deze
mest gebruiken wij op het land. Via een voerband krijgen de geiten s ‘ochtends
en s ‘avonds eigen geteeld voer zoals: gras, luzerne, klavers en granen.
De geiten kunnen kiezen of ze binnen of buiten gaan staan. In het voorjaar
en zomer lopen de geiten en lammeren in de weide waar ze vers gras kunnen
eten. Er lopen 10 geiten per hectare. Bij de meeste biologische geitenboerderijen zijn dat er 26.
Bij ons mogen de lammeren hun horens houden. Hierdoor hebben zij later
een prachtig gewei. De geiten zijn seizoensgebonden dieren waardoor de
melkgift door het jaar heen verandert.

DE KAASMAKERIJ
De melk wordt rechtstreeks verwerkt zoals die uit de geiten komt: rauwmelks.
Deze duurzame manier van kaas maken gebeurt op de boerderij zelf. Via
doorkijk-ramen kunnen klanten zien hoe de kaas gemaakt wordt. Van de
ochtendmelk wordt goudse kaas gemaakt met bijvoorbeeld kruiden erin.
Dit proces van snijden, roeren, weimelk aftappen, de kaas in het vat doen en
persen neemt dagelijks ongeveer 4 uur tijd in beslag. Van de avondmelk wordt
zachte kaas gemaakt. Dit begin product aan kaas gebruiken wij voor een
diversiteit aan Heezer geitenkaas specialiteiten.
De melk staat de hele nacht in strem waardoor de melkeiwitdeeltjes stollen. In
de ochtend wordt deze kaas uitgeschept zodat de weimelk (restproduct wat
we terug voeren aan de geiten) wordt gescheiden van de kaas. Wij gebruiken
uitsluitend vegetarisch stremsel voor de bereiding van onze kazen.

HET LAND
Onze landerijen liggen in de Kempen (gemeente Heeze-Leende), verspreid over de Strabrechtse Heide en in het stroomgebied van de kleine Dommel en de Sterkselse Aa.
De percelen liggen voornamelijk in natuurgebieden waarbij met de natuurwaarden rekening wordt gehouden. Zo bemesten we perceelranden en slootkanten niet of nauwelijks bemest worden, voeren we uitgestelde maaidata en maken we uitsluitend gebruik van mest van eigen vee. Een groot deel van het voer verbouwen we op onze eigen akkers en weilanden.

Meer weten?

Neem een kijkje op hun website of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *