Even voorstellen: Boerderie Bewust

Blog, Even voorstellen1 Comment

Boerderie Bewust, opgezet door de jonge boer Jim Leers. Zoon uit een boerengezin die inmiddels zelf onderneemt op het Limburgse Landschap. Zijn ouders hadden een intensieve varkensboerderij, hijzelf doet het op andere wijze, zijn eigen-wijze. Jim kent al zijn Angus runderen bij naam en is sinds begin 2019 biologisch gecertificeerd. Het is echt een voorbeeld voor de nieuwe generatie boeren. In eerste instantie merk je niet aan hem dat hij een ‘Boer’ is, maar hoe meer je met hem kletst hoe meer hij laat zien wat belangrijk voor hem is en dan begrijp je opeens heel goed waarom hij voor een boeren bestaan heeft gekozen en waar die geweldige smaak van het vlees vandaan komt.

ANGUS RUNDEREN

Oorspronkelijk komt het Aberdeen Angus ras uit het oosten van Schotland, tussen de Noordzeekust en het Hoogland. De naam van het ras is afkomstig van de graafschappen Aberdeenshire en Angus. Naast deze officiële naam worden ook wel de namen Black Angus, Red Angus of simpelweg Angus gebruikt.
De runderen zijn hoornloos en komen voor in de kleuren zwart en rood.
De kalveren worden op natuurlijke wijze geboren en de moederdieren hebben meer dan voldoende melk voor hun kalveren. Het zijn gemoedelijke dieren die nog dicht bij de natuur staan.
Aberdeen Angus vlees is van uitstekende kwaliteit. Dit komt door de volle smaak en de malsheid welke te danken zijn aan de lichte ‘marmering’ (dit zijn hele dunne lijntjes met vet die door het vlees lopen en de smaak vasthouden).
De goede eigenschappen van de Aberdeen Angus runderen worden wereldwijd geroemd. Het vlees is vaak bij de betere restaurants te vinden.

ZUID-LIMBURG als thuisbasis

Zijn Angus runderen grazen zowel op zijn eigen weides als op de Zuid-Limburgse natuurgraslanden. De runderen lopen bijna het hele jaar buiten.

Bij Boerderie Bewust zijn er speciale hokken waar ze allen kunnen herkauwen en rusten in een mooi bed van stro. In een ander gedeelte van de stal kunnen ze eten. De runderen kunnen vrij kiezen; veel plek en geen geduw.

VOER, goed voor de runderen, goed voor de natuur

De graszaden heeft hij speciaal laten combineren. Niet alleen voor de lekkerste smaak natuurlijk, maar vooral voor het behoud van het goede microleven onder het gras en de kruiden. Het ene gras heeft diepere wortels en groeit in droge tijden beter bij een lager waterpeil, het andere juist andersom. Weer andere zaden zijn aantrekkelijk voor kleine insecten. Deze multicultuur aan bacteriën zorgt voor gezonde dieren met een sterk immuunsysteem.

Zowel buiten als binnen in de stal hangen mineraalstenen waarmee de dieren hun behoeften kunnen aanvullen. Bovendien heeft Jim ervoor gekozen om stress in de stallen en tijdens het eten te voorkomen doordat er voor elk beestje een eigen voederplek is. Wat eten ze nog meer behalve gras? Ze krijgen geen mais, soja of andere granen, en ook geen antibiotica.

BIOLOGISCH GECERTIFICEERD, hoge kwaliteit verwerking

In 2019 werd er hard gewerkt aan een nieuwe ruimte, waar de verwerking van het vlees plaatsvindt. Dit maakt het voor Jim mogelijk om zijn hoge standaarden ten aanzien van zowel dierverzorging alsook vleesverwerking na te streven. Tevens wordt het transport van de dieren tot een minimum beperkt om zodoende onnodige milieubelasting te vermijden.

Meer weten?

Zoveel passie, kwaliteit en liefde resulteert natuurlijk in een fantastisch stukje vlees.

Neem een kijkje op hun website, Facebook en bekijk en bestel hier het assortiment.

One Comment on “Even voorstellen: Boerderie Bewust”

  1. Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Koop lokaal is ook mijn motto. Ik eet liever een klein stukje vlees omdat ik weet waar het vandaan komt. Zelf koop ik graag direct vlees bij een andere boer, hoewel ik dat van jou ook wel eens wil proberen. Ik koop bij http://www.vleeskopenbijdeboer.nl daar bestel je ook een vleespakket maar kun je ook combineren. het wordt ook apart verpakt en bevroren thuis bezorgt. Misschien is het ook een ideen om jullie bedrijf daarbij aan te sluiten. Daarnaast vindt ik het belangrijk dat veel meer mensen dat zouden moeten doen.

    Met vriendelijke groet,
    Hanna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *