Waarom eten uit de regio

Blog, Blog van JoyLeave a Comment

Eten uit de regio
We zijn onze ondermening begonnen omdat we het belangrijk vinden om producten te eten die uit de regio komen. Gezond, goed voor het milieu en het steunt de lokale ondernemers.

Levenskracht en weerstand

Een gewas maakt (anti)stoffen aan om invloeden van buitenaf te overleven. Deze levenskracht kunnen wij mensen ook goed gebruiken. Zeker als deze levenskracht gericht is op dezelfde invloeden als waar wij mee te maken hebben.
Bij hooikoorts bijvoorbeeld, wordt honing geadviseerd van bijen die in hetzelfde gebied als jij leven. De weerstand die de bijen opbouwen kun jij ook goed gebruiken, omdat ze met dezelfde pollen als jij te maken hebben.
Daarnaast zit er minder tijd tussen de oogst en consumptie. Een lokaal product is dus bijna per definitie verser en dat komt ten goede aan de levenskracht en voedingswaarde van het product. Want hoe langer het gewas losgesneden is van de voedingsbodem, hoe meer energie het verliest.

Milieubewust eten

Voeding is voor 33% verantwoordelijk voor alle transport in de wereld. Hier hebben we het niet alleen over het traject herkomst-eindbestemming. Ook waar de verwerking plaatsvindt tellen mee in de kilometers. Zo kan de koe 5 km bij jou vandaan geleefd hebben, maar als het 100 km verderop geslacht is, en nog 100 km verder verwerkt is, zijn er toch heel wat kilometers gemaakt. En dan ligt het nog niet in de supermarkt waar jij je boodschappen doet. Daarbij zorgen al die vrachtwagens ook voor meer verkeersdruk.
Slechts 5% van de milieubelasting komt door het transport en ruim 80% komt door de productie. Zo zijn kassen heel milieubelastend. Daarom is het soms beter om een product te kopen dat veel kilometers afgelegd heeft, dan iets uit Nederlandse kassen.

Lokaal vs biologisch

Biologisch, of liever nog Demeter eten vind ik persoonlijk erg belangrijk. Helemaal voor onze kinderen. Die hebben nog niet zo veel weerstand opgebouwd en die willen we zo lang mogelijk beschermen tegen de ‘rommel’ waar we niet aan ontkomen als ze straks partijtjes krijgen en de leeftijd hebben dat toch echt een keer naar de McDonalds gaan ?. (Pfoe wat een lange zin…)
Limburg biedt een grote variatie aan heerlijke producten, maar niet allemaal biologisch. En wat weegt dan zwaarder? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uitsluitend producten te eten die zowel biologisch als lokaal zijn. En als dat een beetje saai wordt, in de winter bijvoorbeeld, kun je je altijd nog verdiepen in hoe je iets op meerdere manieren klaar kunt maken.

Lokaal vs prijs

In Duitsland is onderzoek gedaan naar mensen die biologisch eten vs mensen die dat niet belangrijk vinden. Beide groepen werden 3 opties voorgelegd: biologisch, lokaal of biologisch & lokaal. Beide groepen kozen graag voor lokaal, maar waren niet bereid er extra voor te betalen. Voor biologisch eten waren mensen wel bereid om meer te betalen. Je zou denken dat als iets van dichtbij komt, het ook goedkoper is. Helaas is dat niet altijd het geval. In Limburg worden, meestal op kleinschalige wijze, biologische groenten en fruit verbouwd door gepassioneerde mensen. Ze doen bijvoorbeeld meer met de hand dan de grote, vaak buitenlandse, biologische boeren.
Als je je producten uit de regio haalt, stimuleer je de lokale economie en weet je bijna zeker dat het geld ook echt bij de boer terecht komt. En niet bij een grote overkoepelende multinational.

Zo worden we continu gevraagd om keuzes te maken. Als gezin én ondernemers.
Hoe maak jij je afweging? Ik vind het leuk om je reactie te lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *