Een alternatief voor (giftige) tampons en maandverband

Blog, Blog van JoyLeave a Comment

Menstruatie cups gifvrij tampons

Een alternatief voor (giftige) tampons?

Onze intieme zone is één van de meest absorberende lichaamsdelen van de vrouw. Dus is het van belang er bewust en voorzichtig mee om te gaan.
In reguliere tampons en maandverband zitten heel wat giftige en hormoonverstorende stoffen. In dit artikel lees je hier meer over, en bieden we enkele alternatieven.


Menstruatie cups gifvrij tampons

Een vrouw gebruikt ongeveer 13.ooo tampons en/of maandverband in haar leven.

>> Gemiddeld 40 jaar lang, 13 cycli per jaar, met een duur van 5 dagen en een verbruik van 5 tampons en/of maandverband per dag.

Wet- en regelgeving

Tampons en maandverband vallen (gek genoeg) niet onder verzorgingsproducten, voeding of cosmetica maar onder de ‘normale’ producten. Daarom hoeven producenten geen rekening te houden met ingrediënten die ze wel of niet, moeten of mogen gebruiken. Ook zijn ze niet verplicht om de gebruikte ingrediënten te vermelden op de verpakking.

Mogelijke directe en indirecte ingrediënten

Katoen: 94% van de katoenplanten in de VS zijn genetisch gemanipuleerd (GMO). En aangezien de meeste merken die we hier gebruiken Amerikaans zijn….
Rayon: ook wel viscose of kunstzijde genoemd, is een kunstmatige vezel gewonnen uit natuurlijke grondstoffen. Door deze op een bepaalde manier te bewerken, zoals persen, drenken in natronloog, rijpen en nogmaals vermengen met zwavelkoolstof ontstaat er een dikke, stroperige vloeistof de viscose.
Chloor & dioxines: doordat de katoen en viscose gebleekt worden met chloor(dioxide), kunnen er dioxines vrijkomen.
Petrochemicalien & ftalaten: om nare geurtjes te voorkomen en/of een geurtje toe te voegen.
Glyfosaat: in 85% van de tampons is glyfosaat gevonden. Dit is het actieve bestanddeel van het omstreden Roundup van Monsanto. Dat zal ermee te maken hebben dat de katoenplanten hiermee worden bespoten.
Polythyleen (PET), polyester, polypropyleen en/of propyleenglycol (PEG): de coating van de tampon zorgt ervoor dat de tampon niet pluist en makkelijker naar binnen is te brengen.
Organotin verbindingen: Dit is een organische verbinding met tin, en veelal koolstof, die een brede toepassing heeft. Houtverduurzamingsmiddelen, aangroeiwerend middel voor schepen, conserveringsmiddelen voor verf, insektenbestrijdingsmiddelen, schimmelbestrijdingsmiddelen.

Waarom giftig?

Elk van de hierboven genoemde ingrediënten zijn slecht voor je. Omdat ik eigenlijk een positieve toon wil, heb ik er slechts twee uitgelicht. Maar als je meer wilt weten kun je natuurlijk zelf met bovenstaande ‘zoektermen’ aan de slag.

Glyfosaat

Glyfosaat is het hoofdbestanddeel van Roundup. Roundup is een zeer omstreden middel van Monsanto, met schadelijke gevolgen voor mens, dier en milieu. Er is veel over te vinden op internet, zowel vanuit alternatieve als reguliere media/bronnen.


  • kanker
  • zenuwaandoeningen zoals parkinson
  • nierziekten
  • immuunziekten
  • psychische stoornissen
  • Alzheimer
  • vroegtijdige veroudering
  • onvruchtbaarheid
  • misvorming/geboorteafwijkingen
  • allergische reacties

TIP: Lees meer over Glysofaat in dit verslag van gentechvrij.
En teken hier de petitie van Greenpeace of Foodwatch tegen het gebruik van gylfosaat.

Tamponziekte (Toxische Shock Syndroom ofwel TSS)

TSS wordt veroorzaakt door de staphyloccoccus aureus (staph) bacterie. De staph bacterie wordt veel gevonden op onze huid en slijmvliezen, waaronder de vagina. Eind jaren zeventig steeg het voorkomen onder jonge vrouwen sterk door gebruik van bepaalde superabsorberende tampons van synthetische materialen. Nadat deze uit de handel zijn genomen, is het aantal gevallen sterk gedaald. Het merendeel van de gevallen betreft nog steeds jonge vrouwen die tampons gebruiken, maar TSS kan ook door bijvoorbeeld een geïnfecteerde wond of insectenbeet worden veroorzaakt en bij oudere vrouwen, mannen en kinderen voorkomen.
Normaal gesproken is deze bacterie niet schadelijk, maar onder bepaalde omstandigheden kan deze bacterie in je bloed terecht komen en gifstoffen afgeven die in 5% van de gevallen zelfs dodelijk kunnen zijn.
Er zijn twee manieren waardoor de staph bacterie snel kan groeien en hierdoor gevaarlijk kan worden:
1.  Als je je tampon lange tijd laat zitten (vooral super absorberende tampons)
2. Tampons kunnen aan je vaginawand blijven plakken. Vooral wanneer er sprake is van weinig bloedverlies. De tampon laat dan kleine ‘sneetjes’ achter in je vaginawand.

Lees meer over TSS op Wikipedia of in een verslag van MMC.

Alternatieven,
die zijn er gelukkig genoeg!

Menstruatiecups

Het beste alternatief dat op dit moment op de markt is, zijn menstruatiecups. Deze worden vervaardigd van medische siliconen, rubber of TPE. Allemaal uiteraard BPA-vrij. Het is goed voor je lichaam, het milieu én je portemonnee. Je hebt maar één cup nodig, en deze gaat 5 tot 10 jaar mee. Daarnaast hoef je deze maar 3 keer per dag te verschonen, blijven er geen restjes katoen achter, blijft je intieme milieu intact en heb je geen verhoogde kans op TSS (het tampon-syndroom).

Wasbare inlegkruisjes en maandverbanden

Het is misschien even wennen, maar je kunt ook kiezen voor wasbare inlegkruisjes of maandverbanden van biologisch katoen en/of bamboe.

Wegwerp tampons en maandverband van uitsluitend biologisch katoen

Als je voor de ‘vertrouwde’ oplossing wilt kiezen, is deze oplossing in ieder geval gif-vrij.



Bekijk het hele assortiment voor de intieme verzorging op de webshop. Gebruik de kortingscode “VROUW” en krijg 15% korting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *