Boerenkool, ‘superfood’ van Nederlandse bodem

Blog, Nutriënten, voedingswaarde en voedingsmiddelenLeave a Comment

Bereiding van boerenkool

Het meeste bekende gerecht met boerenkool zal wel stamppot zijn. Maar boerenkool kun je ook prima wokken, stomen, verwerken in ovengerechten of ‘frituren’ zodat je er chips van krijgt.

Ook rauw kun je boerenkool goed eten. Het lekkerst zijn dan wel de jongen blaadjes. Die zijn nog niet zo taai. Zowel als salade of in een smoothie kun je boerenkool heerlijk eten.

Lekkere combinaties met boerenkool

  • Nederlandse pot met (zoete) aardappel en spekjes of worst.
  • Italiaans met pasta en zalm
  • Salade met gerookte kip
  • Aziatisch met noedels, champignons en peulvruchten
  • Iets pittigs, zoals mierikswortel of mosterd maakt het wel af

En verder…

Wat is boerenkool

Boerenkool is een koolsoortige groente uit de kruisbloemenfamilie. Net zoals bloemkool, broccoli, witte kool en spruitjes.

Verder is het een groene bladgroenten. Die zitten vol met chlorofyl. Superbelangrijk! Eigenlijk zou je elke dag groene bladgroenten op je menu moeten hebben staan.

Seizoen

September – maart

Allergieën en intoleranties

Als je allergisch bent voor koolsoorten kun je bloemkool beter niet eten.

Nutriënten

Vitamines

  • vitamine C
  • vitamine B6
  • vitamine B5
  • vitamine E
  • vitamine K
  • bètacaroteen
  • foliumzuur

Mineralen

  • mangaan
  • calcium
  • koper
  • ijzer
  • zwavel

Overige nutriënten

  • isothiocyanaten
  • indolen
  • chlorofyl
  • cafeïnezuur
  • carotenen
  • antioxidanten
  • ferulazuur
  • sulforafaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.