Wat is (melk) homogeniseren?

Achtergronden, Blog2 Comments

Definitie homogeniseren

In brede zin betekent homogeniseren ‘meer hetzelfde worden’. In de voedingsmiddelen branche gaat het meestal over melk homogeniseren.

Definitie opromen

Als je rauwe melk een poosje laat staan zul je zien dat de room zich scheidt van het water. Dat komt omdat de melkvetten lichter zijn dan de water-deeltjes. Deze clustering van de room heet opromen.

Waarom wordt melk gehomogeniseerd?

Om opromen te voorkomen, of eigenlijk te vertragen, wordt melk gehomogeniseerd.

Hoe wordt melk gehomogeniseerd?

Onder hoge druk  wordt de melk door een zeer fijne zeef geperst. De vetdeeltjes worden zo klein gemaakt, dat ze bijna even zwaar worden als de water-deeltjes. Meestal wordt dit proces gecombineerd met het pasteuriseren/steriliseren van de melk.

Waarom wordt Demeter-melk niet gehomogeniseerd?

Homogeniseren is niets anders dan een cosmetische behandeling. Het heeft geen andere functie dan het gemak of gewenning van de meeste consumenten te bedienen.
In de biodynamische landbouw, waar het Demeter-keurmerk voor staat, wordt er vanuit gegaan dat alles wat leeft of geleefd heeft, levenskrachten bevat. En hoe minder bewerkingen levensmiddelen hoeven te ondergaan, hoe meer er van deze levenskracht behouden blijft.

2 Comments on “Wat is (melk) homogeniseren?”

    1. Homogeniseren kun je doen zonder de melk te verhitten. Dat proces zegt dus niet of de melk rauw is of niet. Maar in de praktijk wordt rauwe melk niet gehomogeniseerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *