Wat zouden we graag artikelen schrijven over waarom de voeding gezond is die we verkopen.
Maar helaas mogen we dat niet. Doen we dat wel, dan riskeren we een boete tot wel 33.000 euro! Dit is vastgelegd in de Codex Allimentarius. In dit artikel een korte uitleg wat deze wet inhoudt.
De Codex Allimentarius Commission (Codex) is een internationaal forum dat internationale normen voor voedselproducten ontwikkelt. Naar eigen zeggen met het doel ‘de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen’.
Maar, er zijn heel wat vraagtekens te zetten bij de wetten die voortkomen uit deze Codex. Om te beginnen met de mensen achter de Codex. Dit zijn voornamelijk mensen met financiële belangen in de farmaceutische sector, met een dubieuze achtergrond. (Daar kun je hier meer over lezen.)
Verder krijgen natuurlijke ingrediënten, bestanddelen, supplementen geen eerlijke kans. Vanwege twee belangrijke redenen: onderzoeken (lees:geld) en doseringen.
Om een ‘gezondheidsclaim’ te mogen doen, ben je verplicht om wetenschappelijk onderzoek uit te laten voeren, die aan veel regels moet voldoen. Deze onderzoeken kosten geld. Veel geld. Dit kan een bedrijf alleen investeren als ze dit geld vervolgens ook weer terug verdienen. Bijvoorbeeld middels patenten.
Op natuurlijke producten zijn geen patenten aan te vragen, dus kan het geld dat deze onderzoeken kosten, nooit terugverdiend worden.
Daarnaast zijn de toegestane doseringen van veel (natuurlijke) werkzame stoffen veranderd, zodat alleen lage doseringen als supplement verkocht mogen worden, en de hogere doseringen alleen als medicijn. Ook hierdoor vervalt enerzijds de mogelijkheid om gezondheidsvoordelen te beschrijven; anderzijds vergroot de kans voor de farmaceutische bedrijven om hun investeringen terug te verdienen.
En om het af te maken: je mag niet schrijven over de heilzame werking van voeding en supplementen, als je de producten ook verkoopt. Sterker nog: als je een tijdschrift of website hebt waarin je wel eens een artikel schrijft over de heilzame werking van bijvoorbeeld cayennepeper, mag je ook geen advertentie plaatsen van een bedrijf dat cayennepeper verkoopt. Dit maakt het allemaal wel lastig natuurlijk, want mensen die het interessant vinden om over de heilzame werking van cayennepeper te lezen, vormen een goede doelgroep voor een bedrijf dat cayennepeper verkoopt…