Bloemkool

Achtergronden, BlogLeave a Comment

Bloemkool

Wat kun je met bloemkool

Je kunt zowel de bloemkoolroosjes en de stronk, alsook de bladeren eten.

Als je niet zo van de stronk houdt, kun je deze gebruiken als basis voor een sausje, of pureren.

Bloemkool kun je rauw eten, koken, roerbakken, frituren of stomen.

Traditioneel gezien is nootmuskaat het kruid dat gebruikt wordt. Maar ook eigengemaakte pindasaus is heerlijk!
Verder leent bloemkool zich goed voor soep en curry's, al dan niet met kokos. 

Gekookte bloemkool krijgt een romige structuur en zachte smaak.
De stronk kun je daarom goed gebruiken als basis voor een kaas-, champignon- of kerriesausje. Als je een curry maakt, kun je de stronk hier ook prima doorheen pureren.

Als je de bloemkool roerbakt in een ruime hoeveelheid vet, krijgen de roosjes een heerlijk bruin, krokant laagje.

De bladeren smaken wat bitter. Deze kun je rauw eten of roerbakken.


En verder...

Wat is bloemkool

Bloemkool is een koolsoortige groente uit de kruisbloemenfamilie. 

Seizoen

April - september

Allergieën en intoleranties

Als je allergisch bent voor koolsoorten kun je bloemkool beter niet eten.


Bloemkool

Nutriënten

Vitamines

  • vitamine B5
  • vitamine B6
  • vitamine B3
  • vitamine E
  • vitamine K
  • vitamine C
  • foliumzuur

Mineralen

  • fosfor
  • kalium
  • zink
  • mangaan
  • molybdeen
  • boron

Overige nutriënten

  • vezels
  • sulforafaan
  • carotenen
  • chlorofyl
  • cafeïnezuur
  • isothiocyanatenindolen
  • boron
  • luteïne
  • kryptoxanthine
  • kaneelzuur
  • ferulazuur
  • rutine
  • quercetine
  • kaempferol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *