Asperges: het witte goud

Achtergronden, BlogLeave a Comment

Asperges wit groen paars

Asperges maken onderdeel uit van de leliefamilie. Net zoals uien, knoflook, bieslook en prei.

Witte, groene en paarse asperges

Witte asperges groeien onder de grond, groene en paarse boven de grond. Het verschil in kleur komt door de hoeveelheid zon die ze gehad hebben voor ze geoogst worden.

Het witte goud

Asperges staan ook wel bekend als 'het witte goud'. Dit komt natuurlijk omdat asperges duur zijn. Maar waarom zijn ze eigenlijk zo duur?

Er zijn vele factoren die verantwoordelijk zijn voor de prijs van asperges.

  • Alleen de mannelijke plant levert asperges.
  • Pas vanaf het vijfde jaar kan er volledig geoogst worden.
  • De bodem moet flink bewerkt worden, voor en tijdens, de groei van aspergeplanten.
  • Behalve het welbekende plaatje van een veld vol 'asperge-stekende' mensen, is er meer in het proces dat handmatig moet gebeuren.
  • Er vallen veel asperges buiten de boot, alleen maar omdat ze niet recht, wit, dik of dun genoeg zijn.

Lees meer over asperges telen.


Bereiding van asperges

Asperges kun je rauw eten, koken en grillen. Je kunt ze het makkelijkst schillen met een dunschiller, nadat je ze een half uur in koud water hebt gelegd.

Lekker met asperges

Ham, (gerookte) zalm, ei, aardappelpuree, botersaus, als soep, salade, uit de oven en nog veel meer.
Het aspergecentrum heeft een mooie verzameling recepten.

Bewaren van asperges

Als je asperges in een natte doek in de koelkast bewaard, blijven ze een paar dagen langer lekker. Je kunt ze ook schillen en invriezen, zo ben je niet alleen afhankelijk van het seizoen om ze te eten.

Hoe vers zijn je asperges

Als je twee verse asperges langs elkaar wrijft, horen ze zacht te piepen.
Het snijvlak aan de onderkant hoort niet uitgedroogd te zijn en de top mag niet plat worden als je er zachtjes in knijpt.


Bloemkool

Nutriënten

Vitamines

  • vitamine B1
  • vitamine B2
  • vitamine B6
  • vitamine C
  • vitamine E
  • vitamine A
  • vitamine K
  • foliumzuur (B11)
  • biotine (B8)

Mineralen

  • calcium
  • ijzer
  • zwavel
  • kalium
  • zink
  • fluoride
  • koper
  • mangaan
  • seleen

Overige nutriënten

  • glutathion
  • asparagine
  • asparanine A
  • sarsasapogenine
  • protodioscine
  • diosgenine
  • quercetine
  • tryptofaan
  • rutine
  • kaempferol
  • isorhamnetine
  • inuline

En verder...

Seizoen

April - juni: De opening van het aspergeseizoen is voor vele een hele happening. Deze begint traditioneel gezien op de tweede donderdag in april en loopt tot Sint Jan, 24 juni. Daarna mogen de planten weer rusten en zich klaarmaken voor de volgende oogst.

Allergieën en intoleranties

Er zijn maar weinig mensen allergisch voor asperges. Bij de meeste reacties die bekend zijn, gaat het om langdurige blootstelling aan jonge scheuten van de asperges, zoals de telers. Zij krijgen dan een huidreactie.

Als je allergisch bent voor andere groenten uit de leliefamilie heb je een vergrootte kans op allergische reacties na het eten van asperges. Deze klachten kunnen zijn: een loopneus, netelroos, moeite met ademhalen, zwellingen rondom de mond en lippen.

Asperge-activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten in het seizoen, zoals aspergeroutes (veelal op de fiets), open dagen en proeverijen.

Er is ook een heus aspergemuseum, waar o.a. de langst gestoken asperge van 3,11 meter (!) te bewonderen is.


Asperges telen

Om de aspergeplant te kunnen planten, moet het zaadje eerst 2 jaar lang wortels groeien. De grond waarin je deze zogenoemde aspergeklauwen kunt planten, moet aan nogal wat eisen voldoen, die o.a. afhankelijk zijn van het type asperge dat je wilt telen.
In het derde jaar is het belangrijk om alle loof weg te halen om de schade van o.a. de aspergekever te beperken. In het vierde jaar kun je slechts enkele asperges steken en is het belangrijk dat de 'berm' verhoogd wordt. Het vijfde jaar heb je al een redelijke oogst, maar moet je nog eens de berm verhogen.
Vanaf het zesde jaar zijn de planten volgroeid en heb je een normale oogst. Na circa 10 jaar zijn de planten aan vervanging toe en begint het hele proces dus weer opnieuw.

Behalve dat het in jaren een tijdrovende klus is, komt er ook heel mankracht bij kijken. Onder andere het oogsten is handenwerk. Wie kent het beeld niet van een veld vol mensen die met de hand de asperges steken?

Bekijk hier een uitgebreid artikel als je zelf asperges wilt telen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *